Apelsin med nejlika

 Hur kan jag ha missat att göra det
 
Tro det eller ej men jag har faktist aldrig någonsin, gjort apelsin med nejlika, år efter år har jag alltid sagt              "åh det där borde jag göra" men på något konstigt vis har allt julstök helt fått mig att glömma bort det.
I år ska jag verkligen se till att göra det, har redan varit och skaffat mig nejlikor. Men just apelsiner har man ju ändå alltid hemma på julen. Så nu är det bestämt, denna julen ska det ske.

Har förövrigt hört att det ska dofta underbart gott med, sen så kan det ju bli en fröjd för ögat med?
Jag tänker mig ett stort rustikt silvrigt fat med massa mossa som underlägg.Åh detta kommer bli toppen! 
Ni får självklart ta del av alltihopa.
 

Julkalender 2014

 
Årets julkalender - Piratskattens hemlighet
 
Årets julkalender är en klassisk skattjaktshistoria med ledtrådar och magiska kartor, spänning och nerv, godhet och ondska. Det blir en blandning av allvar och humor säger regissören Anna Zackrisson.
 
Jo visst låter det spännand, men ingenstans stog det något om jul, varför ska dom envisas med att skapa en julkalender som inte alls  handlar om julen? enligt mig så är det en självklarhet att en julkalender bör inehålla spänning, och fina budskap men framförallt en julkalender med jul i framkant som grund.
Men självklart ska jag ge den en ärlig chans, vem vet jag kanske blir positivt överaskad.
Vad tror ni om årets julkalender?
 
 
 
 

3 måsten vid julfikat!

Att få komma bort träffa sina vänner över en fika en kall vinterkväll med julmusik i bakrunden över en god julig fika hör helt enkelt till julen.
Här kommer mina 3 måsten vid julfikat.
 
1.
Lussebullar.
Det är verkligen en konst att få lussebullarna att vara sådär perfekt mjuka och inte alls för torr som dom många gånger blir i mitt kök. Här kommer receptet som får dom bli helt perfekta.
 
100-150 g margarin eller smör
50 g jäst
5 dl mjölk
1 dl socker
1/2 tsk salt
ca 1,5 liter vetemjöl
2 pkt saffran, (1g)
1-2 ägg
1 ägg för pensling
Dekoration: Russin
Njut!
 
 

 

2.

Peppakakor

Det går verkligen att äta hur många peppakakor som helst, och roligare är det när man själv bakat dom. Att få riktigt goda och knapriga peppakakor får man bäst om man gör degen själv. Kan bli lite jobbigt när det ligger mer peppakaksdeg på väggen och golvet än vad det gör på bordet, men det hör ju till att barnen får ha det lite extra roligt under julstöket.

  •  175g Svenskt Smör, rumsvarmt
  • 1 1⁄2 dl ljus sirap
  • 2 1⁄2 dl brunt farinsocker
  • 1 tsk malen malen kryddnejlika
  • 1 tsk malen ingefära
  • 2 tsk malen kanel
  • 2 tsk malen pomerans (skal)
  • 1 1⁄2 dl Arla Köket® vispgrädde
  • 10 dl vetemjöl
  • 2 tsk bikarbonat
  •  
     
    3.
    Och till sist går ingenting emot en kopp varm Glögg.